śruby zabezpieczające do kół

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • apastor
    Classic
    • 2014
    • 3

Zamieszczone przez r2r
    Złominik jak zawsze nie zawodny :kciukgora
    Nom, kiedy czytałem jak się znęcał nad SUVami, to płakałem ze śmiechu

mi w trybie mieszanym wychodzi (na podstawie pojemności zbiornika LPG przez ilośc km) ok 8,9 l/100 km. jak to się ma do katalogowego spalania nowych Octavii z fabryczną instalką?
    Pozdrawiam Adam
  • piomot
    Classic
    • 2012
    • 4

Witam,
    jestem nowym użytkownikiem, ze świeżym samochodzikiem.
    Octavka nowa, ma 2 tygodnie, felgi Crateris R16.
    Znalazłem kilka podobnych tematów, ale w żadnym nie znalazłem odpowiedzi na pytanie -
    jakie w istocie rozmiar mają śruby mocujące do kół?
    Na necie jak szukałem znalazłem różne wielkości, np. M14x1,5x28

Na allegro znalazłem coś takiego, jest to oryginalna część więc powinna pasować

ale gdybym się zdecydował na nieoryginał to muszę znać wielkość. Nie pytam o firmy bo to już w innych tematach sobie znalazłem

Dzięki za odpowiedz...

ps. w niedługim czasie zamieszcze fotki autka w odpowiednim dziale

Komentarz

• PPrzemek
      Drive
      • 2012
      • 87

Cześć,
      A nie lepiej McGarda?
      Z tego co wiem, to oryginalne Skody nie posiadają zbyt dużo kombinacji.
      Pozdrawiam
      Przemek

Komentarz

• Rosomak
        L&K
        • 2011
        • 1365
        • Octavia II (1Z3)
        • BSE 1.6 MPI 102 KM

No dobra, a patrząc na tą stronę,
        Śruby zabezpieczające do felg, złodziejki, producent Polski, produkowane w Polsce. Skuteczne, wytrzymałe, niepowtarzalne indywidualne wzory. Do kół aluminiowych OE / OEM, nieoryginalnych, i obręczy stalowych. Pełna gama wymiarów, średnice M12 / M14 / M16, skoki gwintów metryczne 1.25 / 1.5 / 1.75.

to które śruby należałoby wybrać do Skody Octavii II do felg aluminiowych???
        Czy kupując takie śruby można je wkręcić do wszystkich felg aluminiowych zarówno fabrycznych, jak i innych producentów znanych jak Enzo, AEZ, Dezent itp., które dedykowane są do Skody Octavii II?
        Oblicz ile więcej pali Twój samochód przez włączone światła w dzień:
        http://dadrl.pl/bin/KosztySwiatelMijania.zip
        Jacy ustawodawcy takie prawo. Jakie prawo taki kraj. Jaki kraj takie w nim życie...

Komentarz

• PPrzemek
          Drive
          • 2012
          • 87

Na stronie Królaka nie działa mi podpowiadacz.
          Jak byłem w Norauto to mieli taki katalog z McGarda i rozpisane typy śrub w zależności, od marki samochodu i felg - czy oryginalne, czy nie.
          Z opakowania do oryginalnych felg stalowych i aluminiowych jest rozmiar:
          M14x1,5 i długość 28mm.
          Pozdrawiam
          Przemek

Komentarz

• piomot
            Classic
            • 2012
            • 4

no właśnie, jak ja szukałem to też ten wymiar się pojawiał M14x1,5x28 więc jak gdzie indziej też taki znalazłeś to spoko, a co do firmy to narazie szukam, a z innych tematów ten królak się też przewijał, cały czas się zastanawiam, a czy jest ktoś kto te oryginalne używał??

a i dla potwierdzenia, te śruby które są oryginalnie zamontowane są ok dla stalowej zapasówki?? oraz czy jak kupie na zimę stalowe felgi to też obecne śruby będą pasować czy trzeba nowe??

[ Dodano: Wto 14 Sie, 12 10:35 ]
            a no i także jaki rodzaj osadzenia - stożek czy kulka i jaki rozmiar??

Komentarz

• PPrzemek
              Drive
              • 2012
              • 87

Do aluminiowych kulka musi być. Podczas montażu opon zapewniono mnie, że kulki można używać do aluminiowych i stalowych. Jak masz Norauto w pobliżu, to se podjedź - tam jest tabela McGarda dla oryginałów i zamienników.
              Pozdrawiam
              Przemek

Komentarz

• Rosomak
                L&K
                • 2011
                • 1365
                • Octavia II (1Z3)
                • BSE 1.6 MPI 102 KM

W/g dystrybutora felg Enzo, AEZ itp, firmę ALCAR oraz firmę KRÓLAK (producenta śrub zabezpieczających) do Skody Octavii II do felg aluminiowych nieoryginalnych, tzn. nie fabrycznych (nie wiem czy taka sama jest dla tych fabrycznych alusów) potrzeba jest śruba zabezpieczająca o wymiarach: M14 1,5 28mm stożek 60.
                Jacy ustawodawcy takie prawo. Jakie prawo taki kraj. Jaki kraj takie w nim życie...

Komentarz

• PPrzemek
                  Drive
                  • 2012
                  • 87

To by się zgadzało z tą stroną:
                  Szukasz śrub do felg aluminiowych? Potrzebujesz śrub do kół stalowych lub dystansów do felg? Zwracasz uwagę na jakość i bezpieczeństwo? Jeśli tak, to dobrze trafiłeś.

Oryginalne - kula, nieoryginalne - stożek.
                  Pozdrawiam
                  Przemek

Komentarz

• marcink_1
                    Rider
                    • 2010
                    • 312

Najpierw musisz ustalic jakie masz gniazdo w feldze. Stozek czy kula. Jezeli masz orginalne felgi na orginalnych srobach to powinna byc kula. Najlepiej wykrec jedna srobe i sprawc. Pozniej mozesz zmierzyc dlugosc gwintu bo jest to wazne przy zamowieniu. Jak bedziesz mial kule i bedziesz chcial MC GARDA to Ci moge przeslac symbol tych co ja posiadam. Choc na stronie producenta chyba jest jakas tabepka pozwalajaca dobrac sroby do samochodu. Jak nie to beda mieli kqtalog w punkcie sprzedazy.

Komentarz

• piomot
                      Classic
                      • 2012
                      • 4

Jako zakończenie tematu napiszę że pojechałem do S-point w krakowie i po wyszukaniu rozmiaru McGard wyszedł model M14 x 1,5 28018, o długości 26,7mm. Śruby o kształcie kulowym.
                      Generalnie pasuję i mają długość identyczną jak oryginalne. Jedyna wada, to fakt iż nie da rady na nie założyć oryginalnych kapturków zakrywających śruby. Ale to szczegół.
                      Oby nie musiały się przydać
                      Pozdrawiam

Komentarz

• moloch
                        Classic
                        • 2012
                        • 9

Cześć, podepnę się pod temat. Kupiłem kółka z poniższego ogłoszenia.

Chciałbym do tego dokupić śruby antykradzieżowe. Może podpowiecie jakie byłyby odpowiednie do tych kółek i pasowały kolorystycznie. A i jeszcze jedno czy oryginalne szpilki ze stalówek będą pasować pod te alusy?
                        Pozdro
                        + LPG Landirenzo salon

Komentarz

• wodan
                          Rider
                          • 2012
                          • 417
                          • Octavia I combi (1U5)
                          • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

W temacie śrub zabezpieczających - do niedawna miałem McGarda, ale się zjechała nakładka. Wzorek zabezpieczający oraz wcięcie na niego (na samej śrubie) bardzo płytki, wręcz śladowy.

Ostatnimi czasy zakupiłem śruby TPI akurat w www.toptuner.pl Sporo taniej, i wzór i wcięcie bardzo głębokie i solidne, a w komplecie dwie nakładki. A i rozmiar - M14x1.5x27 stożek 60 mm.

Moloch, do ori generalnie może podejść kulka, jednakże stożek jest uniwersalny. Co do rozmiarów możesz poszperać na w/w stronie lub tam napisać, sądzę że pomogą.
                          Pozdrawiam
                          Wodan

Szkodnik: O1 1.9 TDI AXR kombi

Komentarz

• Salvatore
                            Rider
                            • 2008
                            • 282

Zamieszczone przez moloch
                            A i jeszcze jedno czy oryginalne szpilki ze stalówek będą pasować pod te alusy?
                            Generalnie nie szpilki a śruby (o ile wiem co to szpilka :P).
                            Te ze stalówek będą pasować do oryginalnych alu, natomiast do nieoryginalnych juz niekoniecznie.

Generalnie jest tak:
                            |)== śruba kula
                            |>== śruba stożek

Do stalówek i oryginalnych alu są śruby kulowe, do większości nieoryginalnych alu stożkowe.

[ Dodano: Pon 22 Kwi, 13 20:53 ]
                            Zamieszczone przez wodan
                            Moloch, do ori generalnie może podejść kulka, jednakże stożek jest uniwersalny.
                            Jak dla mnie jak gniazda są kulowe to się je przykręca kulą.

Komentarz

• Rosomak
                              L&K
                              • 2011
                              • 1365
                              • Octavia II (1Z3)
                              • BSE 1.6 MPI 102 KM

Ja do siebie do felg Enzo zamówiłem śruby Królaka ozn. Z – 947W - M14x1.5x 28mm, łeb stożek + dodatkowy reduktor.
                              Zanim je wkręcę, to potraktuję ich gwinty pastą/smarem ceramicznym, aby nie było niespodzianek przy odkręcaniu i żeby nie wyrobiła się główka od dużej siły potrzebnej do wykręcenia zapieczonych śrub.

[ Dodano: Sro 29 Paź, 14 13:17 ]
                              No i dziś przyszła pora na zmianę kół na zimowe i jedna śruba zabezpieczająca z tyłu się wyrobiła i po zawodach...
                              Są miękkie, a nasadka do odkręcania ma za krótką część roboczą i wyrobiła wypusty...
                              Never again!!!

Komentarz

Pracuję...